keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Yhteenveto

Ensimmäiseksi täytyy todeta Yhdysvaltoihin lähtemisen olleen yksi elämäni parhaista päätöksistä. Vaihto-opiskelu maapallon toisella puolella on juuri niin maailmankatsomusta avartava kokemus kuin voisi kuvitella. Maailmassa tuskin on kovin montaa vastaavaa mahdollisuutta oppia vieraista kulttuureista ja itsestään niin paljon uusia asioita lyhyessä ajassa.

Olin ilmeisesti sen verran hyvin valmistautunut ja perehtynyt vaihtokohteeseeni ja amerikkalaiseen kulttuuriin ettei mikään tullut minulle yllätyksenä. Oikeastaan perinteiset stereotypiat vain vahvistuivat, niin hyvässä kuin pahassa. Amerikan sydänmailla ihmiset olivat juuri niin avuliaita, avoimia ja ystävällisiä kuin amerikkalaisista elokuvista voi arvella. Toisaalta, epäterveellisine ruokineen, saastuttavine autoineen ja konservatiivisine aatteineen monet amerikkalaiset ovat kaukana, siitä mihin suuntaan oma sukupolveni eurooppalaisissa sivistysvaltioissa on kehittymässä. Olennaista on kuitenkin huomata, että Yhdysvallat on äärimmäisen monikulttuurinen maa, eikä yhden osavaltion perusteella voi tehdä minkäänlaisia yleistyksiä koskemaan koko Amerikan mannerta. Kärjistäen voi kuitenkin todeta itä- sekä länsirannikon olevan lähes vastakohta keskisille osavaltioille. Tämän voi todeta mm. tutkimalla poliittisten puolueiden kannatuskarttoja osavaltioittaen.

Melkeinpä suurimman vaikutuksen minuun teki Yhdysvalloissa urheilukulttuuri ja siihen liittyvät sidosryhmät. Kaikki urheilutapahtumat joita pääsin todistamaan, oli järjestty ammattimaisella tavalla. Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnalla oli tässä suuri panos. Olisi hienoa, mikäli Suomessa alettaisiin käyttää omaa vapaa-aikaa yhtä voimakkaasti yhteisön asioissa toimimiseen, esimerkiksi talkootyöhön. Urheilutapahtumien yhteydessä järjestetyt perhetapahtumat vaikuttivat olevan koko Pittsburgin selkäranka. Ihmiset saivat yhteisössään nauttia hyvästä seurasta, esityksistä ja ruoasta, eli saivat sosiaalisia kokemuksia, joita ei kotisohvalta saa.

Aktiivinen on myös hyvä adjektiivi kuvaamaan amerikkalaisia opiskelijoita. Huolimatta siitä, että koulu vaikutti suomalaiselle erittäin helpolta, amerikkalaiset nuoret opiskelivat valtavia määriä ja tekivät töitä opintojen ohessa, jopa useammassa työpaikassa samanaikaisesti. College-opiskelijat ovat luonnollisesti pieni otos amerikkalaisista nuorista, mutta ainakin tämä kyseinen otos oli varsin motivoitunutta ja ahkeraa porukkaa. Oli varsin mielenkiintoista seurata samaan aikaan keskustelua Suomessa opintotukileikkauksista kun ystäväni tekivät noin 60 tuntista koulu- ja työviikkoa. Välillä mieleeni tulikin kysymys, ovatko nuoret Suomessa tottuneet istumaan ns. valmiiseen pöytään. Niin tai näin, keskinäinen kilpailu ja kallis koulutus ilmeisesti motivoi amerikkalaisia opiskelijakollegoitamme suorittamaan sellaisia työmääriä, joita itse en ole joutunut kokemaan.

Matkailu Yhdysvalloissa on helppoa ja mukavaa. Autolla pääsee kiitämään tuhansia maileja pitkiä moottoriteitä ja maan sisäiset lennot ovat edullisia. Vaikka Yhdysvallat ei tarjoakkaan Antiikin nähtävyyksiä tai korkeakulttuuria Etelä-Euroopan tapaan, on maassa valtavasti nähtävää. Erilaiset luonnonpuistot ja retkeilykohteet tarjoavat näkymiä, joita ei voi kokea muualla maailmassa. Tästä parhaana esimerkkinä toimii Grand Canyon. Suurissa kaupungeissa riittää nähtävää ja tehtävää lähes kellonajasta riippumatta. Las Vegasissa voi käydä toteammassa ihmiskunnan rappion, New Yorkissa valtavat mainostaulut ja loputtomat ihmismassat Times Squarella ja Los Angelesissa loputtomat hiekkarannat.


Puoli vuotta oman "kuplan" ulkopuolella mahdollisti minulle kymmenet uudet ulkomaalaiset ystävät, 7 uutta suomalaista ystävää ja rutkasti itseluottamusta. Vaikka vielä paluulennolla ajattelin, että tuskinpa kasvoin tai muutoin ihmisenä tippakaan, niin tänään oli yllättävän helppoa ja luonnollista puhua vieraille ja uusille ihmisille asioidessani päivällä eri paikoissa kotona Jyväskylässä. Voin ainoastaan todeta, että astuminen pois omalta mukavuusalueelta taisi olla viisas päätös.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti