tiistai 6. syyskuuta 2016

Kuukausi takana

Ensimmäinen kokonainen kuukausi Amerikassa on nyt takana! Kolmas kouluviikko käynnistyi sen kunniaksi vasta tänään tiistaina, koska eilen Amerikassa vietettiin Labour Day:tä, joka on kansallinen vapaapäivä. Pidennetyn viikonlopun kunniaksi matkustimme muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa Denveriin,Coloradoon, tarkoituksenamme nähdä Kalliovuoret. Luonnollisesti taitoimme matkan lentokoneen sijasta vuokra-autoilla, olihan ajomatkaa ainoastaan 11 tuntia suuntaansa. Lauantaipäivä kalliovuorilla oli kyllä lähes yhtä unohtumaton kuin Grand Canyonin vierailu elokuussa. Kiersimme kansallispuiston autolla, pysähdellen tasaisin väliajoin katselemaan upeita maisemia. Muutenkin Denver oli erittäin mukavan oloinen kaupunki. Suurkaupunki, jossa metropolialueella asuu 2,5miljoonaa asukasta, mutta elämäntyyli vaikutti rauhalliselta ja leppoisalta. Lisäksi ihmiset olivat periamerikkalaiseen tapaan todella ystävällisiä. Denver oli ehkäpä mieleisin kaupunki, jossa olen tähän mennessä vieraillut.











Opiskelu


Vaihto-oppilaan täytyy siis valita 12 "opintotuntia" kursseja lukukaudelle. Tämä vastaa Suomessa 25 opintopistettä. Aluksi kannattaa valita ainakin yksi ylimääräinen kurssi, että tarvittaessa on mahdollisuus tiputtaa kursseja mikäli esimerkiksi kurssikirja maksaa maltaita. Normaalit "oikeat" kurssit ovat 3 opintotunnin arvoisia ja liikuntakurssit 1 tunnin arvoisia. Itselläni on 3 oikeaa kurssia ja 3 liikuntakurssia. Liikuntakurssien valitseminen on enemmän sääntö kuin poikkeus myös paikallisten keskuudessa.

Itse opiskelu muistuttaakin enemmän suomalaista lukiota kuin yliopistoa. Kotitehtäviä tulee lähes jokaiselta luennolta ja työmäärä voi alussa tuntua paljolta. Ensimmäisten tehtävien arvioinnin jälkeen käy ilmi todellinen vaatimustaso. Väitän, että yhdenkään suomalaisen yliopisto-opiskelijan ei tarvitse stressata täällä tehtävien tekemisestä tai arvosanoista. Toki tämä on loistava asia, jotta voi keskittyä tärkeimpään eli englannin kielen harjoitteluun. Jos kursseilta haluaa muutakin sisältöä, kannattanee valita vähintään Junior- tai Senior- tason kursseja. Kurssikoodit alkavat näissä ilmeisesti 4-6 numeroilla.


Asuminen


Tämän syksyn vaihto-oppilaat ovat jakautuneet aika monipuolisesti erilaisiin asumisvaihtoehtoihin kampuksen läheisyydessä. Itse asun uusimmassa ja kalleimassa yliopiston asuntolassa Crimson Commonsissa. Asuntola on pääasiassa tarkoitettu vanhemmille opiskelijoille ja jokaiselle on oma huone, toisin kuin muissa asuntoloissa. Olohuone, keittiö ja wc-tilat ovat yhteiset 3 muun pojan kanssa. Itselläni kävi loistava tuuri kämppisten suhteen. Kaikki ovat erittäin mukavia tyyppejä ja heittävät paljon juttua. Etenkin kun saimme nyt telkkarin ja ps4, niin tulee varmasti vietettyä yhä enemmän aikaa olohuoneessa.

Muista asuntoloista Wilard voi olla ihan hyvä vaihtoehto. Myös Wilard on tarkoitettu pääasiassa vanhemmille opiskelijoille ja etenkin sijainti ruokalan vieressä keskellä kampusta on hyvä. Muut asuntolat ovat hieman vanhempia ja niissä majoittuu pääasiassa paikallisia 1. vuoden opiskelijoita, jotka ovat siis 18-vuotiaita. Tämän vuoksi kampuksella kannattanee majoittua vain Commonsiin tai Wilardiin.

Kampusasumisen huonoin puoli on kuitenkin järkyttävän kallis hinta. Kampuksen ulkopuolisissa kohteissa on ihan hyväkuntoisia ja viihtyisiä vaihtoehtoja, jotka ovat melkein puolet halvempia kuin kampuksen vaihtoehdot. Esimerkiksi Crimson Villas, jossa osa suomalaisista majoittuu, on hintaansa nähden erinomainen. Huonoin puoli Off-Campus asumisessa taitaa olla se, että asunnoissa ei ole valmiina mitään kalusteita. Käytännössä tämä tarkoittaa siis nukkumista puolivuotta ilmapatjalla.

Nähtyäni asumisjärjestelyä nyt noin kuukauden, tulisin tänne ilman asuntoa. Orientaatioviikolla saa paljon apua asunnon etsintään. Suoraan sanoen Off-campus asumisella ja ostamalla esimerkiksi 10krt/viikko ruokailukortin erikseen säästää ainakin 1000 euroa verrattuna, että asuisi Crimson Commonsissa vastaavalla ruokailuohjelmalla. Jos arvostaa amerikkalaisia kämppäkavereita ja helppoutta kannattaa majoittua Crimson Commonsiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti